Home » Leírások » Unetbootin – USB indítólemez készítése

unetbootin

Miért lehet erre szükség?
Hasznos lehet például akkor, ha nincs a gépedben CD olvasó, vagy, ha épp nincs kéznél egy CD amiről telepíthetnél. Ezzel a leírással néhány kattintással boot-olhatóvá alakítható a pendrive.

Az Unetbootin nevű programot legegyszerűbben az Ubuntu Szoftverközpontjából tudod feltelepíteni. Létezik Windows-os verziója is a programnak, bővebb információt az Unetbootin honlapján találsz.

Miután feltelepítetted, csatlakoztasd a gépedbe a pendrive-ot. Az Ubuntu logóra kattintva, kezdd el begépelni a keresőbe az Unetbootin-t majd kattints rá és indítsd el a programot.

Lássuk hogyan működik:
Az Unetbootin képes internetről letölteni a különböző disztribúciókat, ezeket a fenti listából tudod kiválasztani, illetve böngészőn vagy torrenten keresztül  letöltött .iso fájlt is ki tudja írni a pendrive-odra. Én az utóbbi változatot javaslom, mert ha az Unetbootin tölti le, sokáig tarthat a művelet.

A gépeden lévő .iso fájl kiírása:
Kattints a Diskimage-re. Mellette maradjon az ISO beállítás, a következő opciónál pedig kattins rá a …-ra és válaszd ki az .iso fájlt. Alul a Type maradjon USB Drive mellette pedig a Drive-nál ellenőrizd, hogy a pendrive-od van-e kiválasztva. Az OK gomb megnyomásával tudod elindítani az írást.


További bejegyzések ebből a kategóriából:

19 thoughts on “Unetbootin – USB indítólemez készítése

 1. [...] A 9.04-es Netbook Remix telepítéséhez hasonlóan itt is szükséged lesz egy pendrive-ra a telepítéshez. Az unetbootin nevű programmal tudod boot-olhatóvá tenni a pendrive-odat. Az unetbootin telepítésének és használatának részletes leírását egy korábbi, az ubuntu-alapok.hu oldalon lévő bejegyzésemben találod: USB indítólemez készítése [...]

 2. [...] pendrive-ról szeretnél telepíteni, akkor olvasd el az USB indítólemez készítéséről szóló [...]

 3. Norty szerint:

  Szia! Grat az oldalhoz.
  Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez tényleg egy jó dolog, viszont az ubuntu beépített indítólemez-készítője abból a szempontból jobb, hogy azzal olyan live ubuntut tudsz létrehozni, ami képes megőrizni a rajta elkövetett változásokat. Így lehet egy olyan hordozható rendszered, amin tényleg a saját beállított cuccaid vannak. (Érdekesség, hogy a már telepített 8.10 alatt nem működött a készítő, viszont live cd-ről indítva tökéletesen ment)

 4. Betti szerint:

  Szia! Köszi! Egyébként én azért javasoltam az Unetbootin-t, mert az mindig megbízhatóan működik, bármelyik Ubuntu-ban (sőt Windows-ban is). Ellenben az Ubuntu-ban lévő beépített indítólemez-készítő, ahogy Te is írtad 8.10-ben és 9.04 alatt sem működik (legalábbis nálam). Persze az egy jó dolog, hogy a saját rendszeredről létre tudsz hozni egy live-ot, viszont, ha fel szeretnél telepíteni egy Ubuntu-t és nincs CD olvasó a gépedben, akkor nagyon jól jön az Unetbootin. :)

 5. szdani96 szerint:

  Én pont most teszem… Nagyon jó programnak látszik és az internetről is letölti a kívánt Linuxot. Jó programnak látszik és remélem működni fog.

 6. Bebe szerint:

  Sziasztok!

  Mindent a leírtak alapján hajtottam végre, de az újraindítás után, mikor a pendrive-ról szerettem volna bootolni, akkor ezt írta ki:

  “Boot error”

  Valami ötlet?!

  Sziasztok!
  Bebe

 7. Betti szerint:

  Szia!

  Előfordulhat, hogy valamiért hibásan került az Ubuntu a pendrive-ra. Lehet, hogy a letöltött Ubuntuval van probléma, esetleg érdemes lehet újból letöltened és újból kiírnod.

 8. Bebe szerint:

  Szia Betti!

  Rendben, megpróbálom akkor újra letölteni, és akkor talán sikerülni fog.
  Jelentkezem, ha meg van a megoldás! :)

  Szia!
  Bebe

 9. Bebe szerint:

  Sziasztok! :)

  Fejlődök! :D
  Most már ezt írja ki: “Operating System Not Found” :D

  Nincs több ötletem! :D

 10. Betti szerint:

  Módosítottad BIOS-ban a bootolás sorrendjét?

 11. Ádám szerint:

  Szia
  az ötlet nagyon jó,a programot egyszerű kezelni de vannak benne hibák.A legnagyobb hiba hogy nem azt csinálja amit szeretnénk ugyanis beállítottam a biost de nem tudott arról bootolni nyomtam szorgosan az f11et és valami olyasmit írt hogy hiányolja a grubot.Ja és a programban vagy egy syntacktikai hiba a fő folyamatnál mikor másolja a fileokat abban az ablakban az első sorban van egy felesleges lezárás ().
  (bocs a helyesírási hibákért)

 12. Ádám szerint:

  bocs nem sikerült leírnom rendesen szóval:/b
  (nem tom normálisan leírni mert az oldal értelmezi)

 13. gombocda szerint:

  Sziasztok!
  Megcsináltam a boot pendriveot.
  Azon a gépen amin XP van jól müködik, bootol és indúl.
  De azon amelyiken Windows 7 van bootol, de az Ubuntu nem töltődik be és nem indúl el.
  Ezt hogyan lehet javítani?
  Köszönettel: gombocda

 14. Tropson szerint:

  Sziasztok!
  Lenne egy kérdésem (lehet, hogy nem a legjobb kérdés lesz, bocsi még kezdő vagyok!)
  Szóval ha Unetbootin-nal ráteszem a pendrive-ra az iso-t, akkor utána hogy lehet újra normál pendrive-vá “varázsolni”?
  Előre is köszönöm!!!

 15. Betti szerint:

  Csak le kell formázni a pendrive-ot, ezt bármilyen operációs rendszerben meg lehet csinálni.

 16. Tropson szerint:

  Nagyon szépen köszönöm!!!

 17. Horvath Ernone szerint:

  Tehát mindég fáj error a végső kiírás, nem tdok mit tenni.

 18. Zoltán szerint:

  Sziasztok. Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ez a program csak Ubuntu-hoz jó, vagy mást is tudok USB-re írni vele. Mert én Linux Mint-et szeretnék. Lehetséges ez, ha igen működni fog? Köszi előre is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>